De juiste focus zorgt voor resultaat

Doelen

Doelen zijn een belangrijk onderdeel van de reis naar resultaat. We hebben vaak een ideaal in ons hoofd. Heel vaak hebben we de redenen ervoor niet geheel duidelijk.
Door ons te fixeren op een getal of onrealistisch doel geven we onszelf vaak onnodige frustratie.
Door goed na te denken waarom jouw doel zo belangrijk is, krijg je meer zicht op het hoe en waarom. De reis wordt dan even belangrijk. Vervolgens breng je in kaart wat er allemaal nodig is voor je doel. Elk stapje op weg daarnaar toe is een succes.

 

Motivatie

Er zijn verschillende vormen van motivatie. Hier een korte uitleg en waarom deze wel of niet helpt om je doel te bereiken.
Intrinsieke motivatie dit is wanneer je iets leuk vindt. Wanneer je het leuk vindt is het makkelijk vol te houden.

Geïntrigeerde motivatie: wanneer het past bij je normen en waarden, je vindt het dan niet perse leuk. Iemand vindt het belangrijk om gezond te blijven om met de kleinkinderen te kunnen blijven spelen. Dit is een mooi voorbeeld van een geïntrigeerde motivatie.

Geïdentificeerde motivatie  wanneer het past bij een doel. Iemand wil een mooie wandeltocht maken en weet dat het belangrijk is om fitter te zijn.
Dan hebben we ook nog de volgende twee die we helaas vaak tegenkomen maar die niet gaan helpen voor succes op de lange termijn.

Geïntrojecteerde motivatie. Dit is wanneer er sprake is van angst en schaamte.
Bijvoorbeeld je bent bang dat je anders niet goed genoeg bent, of aantrekkelijk genoeg,.

Deze vorm zien we het meest. Het is een uiterst effectieve vorm voor maximaal 3 maanden discipline of zelfpijniging. Als de coach dan nog even goed prikt op de juiste pijnpunten dan kom je wellicht nog tot 6 tot 12 maanden inzet; genoeg voor een fantastisch resultaat maar helaas niet blijvend.

Wanneer hier sprake van is betekent het niet dat er geen hoop meer is. Maar dat we samen op zoek kunnen naar een van de eerste drie motivatie vormen.

Dan hebben we nog amotivatie dit is wanneer er sprake is van emotionele gijzeling om nare consequenties te voorkomen en er sprake is van paniek. Denk aan de situatie waarin een partner zegt: “als jij niet afvalt dan ga ik bij je weg en zet ik je op straat”.

Wanneer iemand met zo’n doel komt zullen we op zoek moeten naar eigen doelen van die persoon. Die op een totaal ander terrein kunnen liggen. Maar duidelijk is dat dit geen werkzame motivatie is.

De bovenste drie doelen horen bij autonomie, wat inhoudt dat je zelf een keuze kunt maken. Wat dus niet leuk hoeft te zijn maar in ieder geval belangrijk of waardevol.

De onderste twee horen bij overleven. Hier willen we uitkomen zodat we weer een autonome keuze kunnen maken.

Opdracht

Wat is jouw motivatie

Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt.

Je titel komt hier

Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.

Je titel komt hier

Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.

Voorbeeld Titel

Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt.

Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.

Voorbeeld naam