Uitdagingen te lijf
Het leven geeft ons vele uitdagingen. Sommige komen op ons pad en sommige hebben we zelf een aandeel in.
Je kunt jezelf helpen tot rust te komen door scenario’s te schetsen. Je kunt dan vooruitkijken naar mogelijke uitkomsten van je uitdaging. Je kunt dan ook inzichtelijk maken wat je opties zijn in de diverse uitkomsten. Dit kan je helpen om een keuze te maken.
Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
– Wat is er ergste wat er zou kunnen gebeuren en wat zou ik dan doen?
– Wat is het beste wat er kan gebeuren en wat zou ik dan doen?
– Zijn er nog andere opties en wat zouden die betekenen?
– Hoe waarschijnlijk is elk scenario?
– Welke invloed heb je er zelf op?
Door dit te ordenen voor jezelf, hetzij in je hoofd hetzij op papier, geeft het je overzicht en dat geeft ruimte om adem te halen en wellicht in actie te komen indien nodig. Maar je bent in elk geval beter voorbereid op wat er kan komen.
Moet je dan alles op deze manier uitdenken? Nee dat raad ik niet aan, maar als iets je heel erg bezig houd is dit een goede strategie.
In de praktijk
Stel je bent op werk en een collega zegt wat. Je voelt dat je het niet leuk vind en doet een aanname over het waarom en maakt je daar van binnen druk om. Nu kun je dit laten sudderen of het aanpakken en kijken naar verschillende scenario’s.
– Wat zou de collega bedoeld kunnen hebben in het minst gunstige scenario?
– Wat betekent dat voor mij en wat zou ik dan willen doen?
– Wat betekend het in het beste scenario en wat betekent dat voor mij en wat zou ik dan willen doen.
– Zijn er nog alternatieven mogelijk. (Wees hier maar creatief in ook al klinkt het niet aannemelijk. Het gaat erom dat je opties verkend).
– Hoe waarschijnlijk is elk scenario?
– Welke invloed heb jij erop?
Vervolgens is het in dit geval natuurlijk het ‘makkelijkst’ om het gesprek aan te gaan en aan te geven wat het met je doet maar dat je benieuwd bent naar wat je collega bedoelde met wat hij zei.