fbpx

Houston we have a problem

Laatst zat ik in het vliegtuig die ging landen op Houston. We cirkelden nog wat rondjes en uiteindelijk werd de landing ingezet. Vlak voordat we gingen landen ging door mijn hoofd “Houston we have a problem” een bekende zin uit de film Apollo 13.
Om je meteen gerust te stellen er was geen probleem en ging de landing ontzettend soepen. En ben ik daar ook niet een moment bang voor geweest maar ik moest glimlachen bij het idee.

Heel vaak gaat dit in het behalen van je doelen ook zo.
Je hebt gekozen om aan de slag te gaan met een doel wat voor jou ontzettend waardevol is.
En de volgende stap is je ergens aanmelden. Enthousiast meld je jezelf aan online en wacht je op een belletje. Het begint nu toch al spannend te worden. Want kan ik dat wel…? Dan heb ik zo’n trainer die mij over de rand jaagt. Het wordt al steeds minder aantrekkelijk.
Je wordt al snel gebeld. En gelukkig je wordt gerustgesteld. Zou dit dan toch goed gaan.
Je maakt een afspraak voor de intake over 2 dagen. Na 1 dag enthousiasme begin je toch weer te twijfelen. Straks mag je niks meer eten maar ja die paar kg moet er toch af. Spierpijn, au daar kun je niet goed tegen. Oh help ik moet op de weegschaal…
Dit klinkt misschien overdreven maar geloof mij dat is het niet en het valt zelfs nog vaak mee met wat mensen ervaren voordat ze starten.
Er is continu een stem die roept “Houston we have a problem”.
En dit gaat tijdens het proces vaak door. Daarom is het belangrijk om niet te wachten op de juiste flow want die komt en gaat. Meestal heb je de neiging om te wachten tot de omstandigheden ‘beter’ zijn. Maar dat is vaak ijdele hoop. Begrijp mij niet verkeerd soms is het verstandig om na een bepaalde periode te beginnen. Maar wat ik bedoel wacht niet op de perfecte omstandigheden. Wat is dan een handige route?
1)Begin met het in kaart brengen van je doelen.
2) Stel jezelf de vragen waarom je doelen belangrijk zijn en probeer wat ze wat meer uit te werken. Wat levert het je op als je het haalt. Wat moet je doen om het te halen. Wat kost het je als je het niet haalt.
3) Maak een keuze tussen je doelen waar je als eerst aan wilt werken. Want focus vergroot de kans op succes
4) Wat heb je nodig om je doel te behalen
5) Wie heb je nodig om aan je doel te kunnen werken.
Vervolgens is het aan de slag en continu evalueren en bijsturen.
En de stem die regelmatig opkomt, die mag er zijn maar door te bedenken waarom het voor jou belangrijk is en te werken aan je gewoonten kun je die stem ook weer naast je neer leren leggen.