fbpx

Vrijwillig lijden

Hoeveel ben jij bereid om te lijden voor jouw doel?

Wanneer je met je gezondheid aan de slag gaat komt hier altijd een stukje vrijwillig lijden bij kijken.
Lijden is niet zo populair tegenwoordig. Want we willen graag dat het goed voelt, dat je lekker in de flow zit. En iets (ver)oordelen is ook niet meer van deze tijd want alles is oké en alles mag.

En hier zitten natuurlijk hele belangrijke kernpunten in want wij vinden bijvoorbeeld ook dat iedereen zichzelf mag zijn.
Toch slaat we soms een beetje door. Lijden is namelijk onderdeel in het leven.
Het leven is heel willekeurig in wat ons overkomt en hoewel de een nooit iets lijkt te hebben trekt de ander op het oog alle ellende aan. Toch krijgt uiteindelijk iedereen zijn eigen portie lijden voor de kiezen. En zullen we een weg moeten vinden om hier mee om te gaan.

Als we het dan hebben over (ver)oordelen zijn er natuurlijk dingen te noemen die niet oké zijn. Denk aan iemand die manipuleert. Je kunt dan zeggen dat hij zichzelf moet kunnen zijn maar er wordt toch veel schade aangericht bij de ander dus we kunnen het hier over eens zijn en (ver)oordelen dat dit niet goed is. Er is hier dus geen zwart witte grens tussen ‘jezelf zijn’ en wat goed is te noemen.

Als we kijken naar body positivity bij (extreem) overgewicht die nu veel voorbij komt zijn hier ook meerdere dingen voor en over te zeggen.
Beschouwend op de mens zeggen wij iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. En laten we vooral geen idealen creëren die niet reëel zijn om te behalen. Want uit eigen ervaring kan ik zeggen dat met een six-pack door het leven gaan je leven niet persé gelukkiger maakt, integendeel vaak!
Als we kijken naar het percentage dat succesvol afvalt op termijn van 5 jaar dan is dat nog schrikbarend laag, gewoon omdat er nog geen goede oplossing is. Dus we kunnen mensen ook niet (ver)oordelen op het feit dat ze te zwaar zijn. Dit is ook een van de belangrijke redenen waarom wij niet altijd inzetten op afvallen, maar dat we het stabiliseren van je gewicht en fit worden vaak belangrijker vinden.

En toch gaan we er niet in mee dat alles oké is. Want uiteindelijk is teveel overgewicht gewoon niet goed en gezond. Maar wetende dat er ook geen goede oplossing is voor iedereen maakt wel dat we de ander met compassie benaderen en samen kijken naar wat belangrijk is en haalbaar. En daarom vertellen we je graag een eerlijk verhaal over wat je kunt verwachten.

Terug naar het lijden.
Als je ervoor kiest om gezonder te worden dan kies je dus voor vrijwillig lijden.
Neem het sporten alleen al. Wij hebben veel klanten die het heerlijk vinden om te sporten. Maar er zijn er ook veel die het een noodzakelijk kwaad vinden. Maar toch kiezen ze ervoor om het te doen want ze vinden het namelijk ontzettend waardevol en belangrijk om te werken aan hun gezondheid.
Dan is er natuurlijk de voeding, om af te vallen, gelijk te blijven of aan te komen.
De eerste weken van het aanpassen van je voedingspatroon zijn vaak goed te doen. Je krijgt veel energie en het kost nog weinig moeite. Zeker als de resultaten goed zijn. Maar je ontzegt je zelf ook dingen. Misschien wel geen alcohol of geen chips. En dit is dus kiezen voor vrijwillig lijden.
En weten dat het niet leuk is om dat af te slaan en het een vorm van lijden is maakt het iets makkelijker om te accepteren. Vrijwillig lijden brengt je namelijk dichter bij het doel die voor jou belangrijk en waardevol is.

Dus wachten op de flow of totdat alles automatisch gaat is een illusie. Accepteer dat het moeite kost en dat het soms niet leuk is om bepaalde keuzes te maken. En het proces gaat met vallen en opstaan en dat is dan wel weer helemaal oké 😊. Zolang we maar vaker opstaan dan vallen komen we vanzelf vooruit.