fbpx

Frustratie, vervullen of bevrediging

Het bevredigen van de basisbehoeften is belangrijk om een waardevol leven te hebben. We hebben hierin biologische basisbehoeften als zuurstof, beweging, beschutting, drinken, slapen, voeding en seks. Daarnaast hebben we ook de psychologische basisbehoeften. Ook wel de ABC genoemd. De volgorde is beter nog BCA. De B staat voor Binding of ook wel het hebben van goede/waardevolle relaties. De C staat voor Competentie, meesterschap in iets ontwikkelen. Vanuit deze kwaliteit kunnen we bijdragen aan een groep. Deze groep kan bijvoorbeeld werk zijn, maar ook een vriendengroep, relatie, gezin of vul maar in. In deze groep is het belangrijk dat we onszelf kunnen zijn, dat is de A van Autonomie.
Deze termen zullen we steeds meer gaan gebruiken en toepassen binnen de club. Omdat we mensen willen helpen een waardevol leven te hebben. Sporten kan daar een onderdeel van zijn maar dat hoeft niet het gaat namelijk verder dan dat.

Vandaag willen we kijken naar verschillende invullingen van de basisbehoeften.
Om het zo duidelijk mogelijk te maken waar wij in onze werkwijze de focus op leggen gaan we kijken naar de basisbehoefte voeding.

Als meerdere basisbehoeften gefrustreerd zijn dan kom je in een overleefstand te staan. Dit kan komen door slaaptekorten, voedingstekorten of bijvoorbeeld eenzaamheid. Op zulke momenten is het zo goed als onmogelijk om bezig te zijn met ontwikkelen van jezelf. Omdat je voornamelijk bezig zult zijn met de dag doorkomen.

Frustratie van je basisbehoefte
Voeding is een biologische basisbehoefte. Als deze gefrustreerd is dan is er een tekort aan voeding en kan het gebeuren dat je steeds meer in een overleefstand komt. Starten met afvallen zorgt ervoor dat je in een tekort komt. Dit hoeft niet direct tot frustratie van de basisbehoefte te leiden. Maar dit is wel mogelijk.
Ik een periode dat ik zelf bezig was met ‘droog’ trainen ook wel het vetpercentage verlagen zodat de spieren beter zichtbaar worden heb ik hier duidelijke frustraties ervaren van deze basisbehoefte.
Wat er namelijk gebeurd is dat op gegeven moment het lichaam gaat tegenwerken. Wat er bij mij toe resulteerde dat ik het continu koud had, veel aan eten dacht, mij niet meer kon concentreren en mijn geheugen ook niet meer goed functioneerde.
Dit betekend niet dat het voor iedereen zo werkt maar vroeg of laat komen deze kenmerken in meer of mindere mate voorbij. Ik zat toen duidelijk in een overleefstand. Voor mij ook een duidelijk signaal dat droogtrainen interessant is maar ik werd er niet gelukkiger van. Dus voor mij hoeft dat niet meer. Nu wil ik gewoon lekker in mijn vel zitten en fit zijn, zo blijft het leven een stuk leuker.

Vervullen of bevredigen van je basisbehoefte
Op het moment dat ik 2000 kcal per dag nodig heb. Dan kan ik ervoor kiezen om 25 eieren te eten. Of wanneer ik ga afvallen kan ik kiezen voor maaltijdvervangers. Op deze manier vervul ik de behoefte van voeding. En kan ik gewoon leven en functioneren.
Vaak wordt afvallen zo benaderd in de klassieke bodybuild gedachte door de kip, broccoli en rijst mentaliteit en in afvallen met diverse shakes, vervangers of andere kort door de bocht oplossingen.
En ik zeg niet dat dit niet goed voor je kan werken maar het gaat er nu om te begrijpen wat de dynamieken erachter zijn.
Dus de voedingsbehoefte is vervuld maar niet bevredigt.
En hierin ligt een belangrijk onderdeel van de oplossing namelijk het bevredigen van de basisbehoefte voeding. Wanneer we dit namelijk binnen ons voedingspatroon verwerken dat wordt het iets makkelijker om het vol te kunnen houden. Want wanneer je bevredigt bent kun je ook makkelijker oncomfortabele keuzes maken en die horen bij afvallen.
Neem als voorbeeld iemand die dol is op wijn, daar moet je vast goed over nadenken om daar iemand bij te bedenken. 😜
Als diegene bij mij komt en zegt ik wil afvallen dan kan ik natuurlijk aangeven we gaan geen alcohol meer drinken. Zo besparen we kcal en wordt het snackgedrag dat met wijn gepaard gaat getackeld.
De kans dat dit op langere termijn goed gaat is natuurlijk nul.
Een betere insteek zou zijn om in overleg te gaan over de hoeveel glazen per week.
En bij het behalen van  een maanddoel kan bijvoorbeeld een speciaal wijntje dienen als beloning.
Op deze manier kan degene die wil afvallen toch een bevrediging in zijn voedingsbehoefte ervaren.

Op deze manier wordt er gewerkt aan een toekomstbestendig patroon.
Aandacht geven aan bevrediging van de basisbehoeften is dus enorm waardevol.
Wil jij ook aan de slag op een plek waar jezelf kunnen zijn belangrijk is en we kijken naar wat voor jou werkt? Kom gerust eens kennismaken.