De kleine dingen maken het verschil

Groots en spectaculair uitpakken. Een knallende intro, overdonderen en een show neerzetten.
Dat klinkt toch fantastisch…? En ja dat is het zeker. Het is goed om je best te doen voor iets en dan mag het groots zijn. Soms is dit zelfs noodzakelijk om impact te maken!

Maar vaak zijn het de subtiele dingen die het verschil maken. De details of een klein gebaar.
We hebben regelmatig verschillende teksten en mededelingen in onze club op de muren maar eentje staat er al vanaf het begin: Kleine stapjes maken een GROOT verschil.

Als je gezonder wilt gaan leven kun je 3 keer per week gaan sporten, elke dag een halve kilo groente eten. In de ochtend starten met koud douchen. Geen alcohol meer drinken en niet meer snoepen…
En dit is natuurlijk helemaal prima.
Maar vaak is het verstandig om 1 of 2 dingen te kiezen en die eerst in te bouwen.
Bijvoorbeeld ik ga elke dag tijdens 2 maaltijden groente toevoegen.
Ik ga elke dag een half uurtje bewegen.

Dit kun je dan bijhouden in een weekoverzicht. Elke dag dat het lukt zet je een kruisje bij het doel. Vier weken volgehouden? Ga er dan gerust mee door en focus je op een nieuw doel met nieuw overzicht.
Lukt het niet. Pak dan een nieuw overzicht en begin direct opnieuw. Doordat je niet vast zit aan een maand of dag zul je minder neiging hebben tot loslaten.

Lukt het na 3 keer nog niet, kies dan een ander doel en probeer het later nog eens.

Er is natuurlijk meer in het leven dan leefstijl en gezondheid. Laten we eens kijken naar relaties.
In een relatie is het fijn om te geven en te ontvangen. Of dit nu met een goede vriend is, collega, je partner of familie.
Hoe mooi is het om met een klein gebaar iets moois te doen voor de ander.
Een compliment, een korte schoudermassage (lang mag ook natuurlijk 😊), Een mooie maaltijd voor iemand maken. De favoriete activiteit van de ander samen doen. De tijd maken voor de ander of aangeven wat je waardeert in de ander. Wees creatief maar maak het ook niet te ingewikkeld.
Het gaat erom dat je de ander waardeert voor wie die is of wat die doet. Dat je interesse toont in wat de ander beweegt en de ander probeert te begrijpen en dat je jezelf kunt zijn bij elkaar.
Het mooie is dat je zult ontdekken dat het niet alleen maar fijn is voor de ontvanger maar je zult ontdekken dat het als gever is het ook heel fijn is. Ik weet zeker dat als je dit regelmatig toepast het je relaties enorm verrijkt.

Welk gezondheidsdoel zet je voor jezelf bovenaan en welke relatie(s) wil je verdiepen?
Ga jij de uitdaging aan?